2012. november 14., szerda

Fügés-vaníliás tortácskák

 


Elég sok idő telt már el az utolsó bejegyzésem óta. Magunk mögött hagytuk a régit, szokjuk az újat, de lassan-lassan azért visszatér az élet ide a blogba is.

Ez egy rém egyszerű süti, már-már primitíven az. Gondolkodtam is, hogy jöjjön-e a blogra, de amint látjátok, jön, mivel a primitívsége ellenére annyira finom lett, hogy kár lett volna kihagyni.


Elkészítés:
  1. Tészta: a lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a kockákra vágott nem túl kemény vajat is, és alaposan összemorzsoljuk. Amikor már szép morzsalékos, egy mélyedést nyomunk a keverék közepébe és beleütjük a szobahőmérsékletű tojást is. Jól összedolgozzuk és addig gyúrjuk, míg egy helyes kis cipócskát nem kapunk. Hűtőbe tesszük 1-2 órára (vagy ha nagyobb mennyiséget csinálunk, akár le is fagyaszthatjuk), majd onnan kivéve 2 folpack fólia között kb egy ujjnyira kinyújtjuk. Nagyobb köröket szaggatunk belőle, és belenyomkodjuk a tartelette (vagy kosárka-,  muffin-...) formákba. Villával megszurkáljuk az aljukat és sütőpapírt nyomkodunk a tetejére, amire babot/lencsét teszünk. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20 percig sütjük így a tortácskáinkat, majd a sütőbabot (és papírt) levéve még további 5 percig. Kivesszük, és hagyjuk őket kihűlni, majd megtöltjük a következő krémmel:
  2. mivel muszáj volt kiürítenem a kamrát, ezért a megkezdett pudingporokat, aromákat használtam most, de mindenki a saját szája íze szerint készítse el a hőn szeretett vanília krémjét. Én most a csomagoláson megadottak szerint jártam el.
  3. Amikor elkészült a puding, megtöltjük vele a tartelette-ket, majd mindegyik közepébe egy fügét nyomunk, amit előzőleg a csúcsától kezdve majdnem az aljáig bevágunk (félbe, aztán megint félbe).
  4. Díszítésként megszórjuk egy kevés durvára vágott pisztáciával.

 Forrás: (M. Roux: Tésztavarázs)


Épp játék van a Nyam-nyam Facebook-os oldalán. Jó kis nyeremények várnak gazdára, gyertek, csatlakozzatok :)

18 megjegyzés:

  1. Még csak a képet láttam,mikor egyből Michel Roux ugrott be. Aztán elolvastam a receptet és ott figyelt az alján a neve :))Az az ember egy isten, imádom a receptjeit!!!Gyönyörűek a fotóid is!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :)
      Tényleg jók a receptjei..bár még csak 2-t próbáltam ki tőle, de ami késik...

      Törlés
  2. Huu....kit érdekel, ha egyszerű...:) A lényeg hogy finom, nagyon jól is néz ki! Mostanàban nagyon szeretem ezeket az omlós tésztâkat!! A fotók pedig csodaszépek!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, aranyos vagy :)
      Nekem is nagyon bejött ez a sütike. Azt hiszem, majd még variálgatom :)

      Törlés
  3. Ui: a pate sableét már elkészítettem...azért teljesen odavoltam!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az lesz a következő nálam is (csak legyen végre sütőm)

      Törlés
  4. Csodás képek! Nálam nagyon nyerők az egyszerű receptek! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :)
      Mostanában nálam is ezek a nyerők

      Törlés
  5. Nagyon jól néznek ki!
    örülök, hogy visszatértél, remélem jól érzitek magatokat új otthonotokban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, aranyos vagy :)
      Még keressük az új otthonunkat, de itt a "tranzitban" is jó :)

      Törlés
  6. És miért is kellene bonyolult, ha az egyszerü nemcsak finom, de mutatós is :)

    VálaszTörlés
  7. Csodaszépek lettek, ránézésre nem az "egyszerű" szó jut róla eszembe, az tuti! Jó, hogy visszatértél! :)

    VálaszTörlés